Hypotheek oversluiten

Score+16378

Wanneer u uw hypotheek gaat oversluiten, dan zet u de hypotheek om naar een andere hypotheekvorm (soms zelfs bij een andere hypotheekverstrekker). Dit kunt u doen wanneer een andere hypotheekvorm op de markt komt die voor uw situatie passender is. Maar ook wanneer iemand bij een andere hypotheekverstrekker een lagere hypotheek rente of betere voorwaarden kan krijg, is het oversluiten van de hypotheek een goed idee. Wanneer de rente vaste periode bijna afloopt, dan is het oversluiten van uw hypotheek ook verstandig. 

Wanneer u uw hypotheek om gaat zetten, dan sluit u een nieuwe hypotheek af. Met het geld dat u krijgt, lost u de oude hypotheek af. Hier komen heel wat kosten bij kijken. Zo krijgt u onder andere te maken met taxatiekosten, maar ook met notariskosten en afsluitkosten. De grootste kostenpost is echter de boete die u dient te voldoen omdat u uw oude hypotheek vervroegd aflost. De boete is dan de grootte van de rente inkomsten die de hypotheekverstrekker nu misloopt.

Wanneer de rente op de markt lager ligt dan de rente die u momenteel voor uw hypotheek betaalt, dan lijkt het op het eerste oog verstandig om de hypotheek over te gaan sluiten. Maar dit valt vaak tegen door de hoge bijkomende kosten. Of u de hypotheek het beste zo kunt houden zoals die nu is, of dat omzetten verstandiger is, hangt geheel af van uw persoonlijke situatie. Over het algemeen is de beste periode om uw hypotheek over te sluiten wanneer uw rente vaste periode ten einde loopt. Wanneer uw rente vaste periode nog een of twee jaar duurt en het er naar uit ziet dat de rente gaat stijgen, is oversluiten vaak ook verstandig. De boete die u betaalt is dan relatief laag en u profiteert van de lagere rente. 

Er komt veel kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Het is daarom verstandig om eerst advies te vragen en informatie in te winnen bij uw hypotheekverstrekker.