Wanneer Hypotheek rente betalen

Score+2548

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten, is het van belang dat u van diverse aanbieders hun actuele hypotheekrente weet. U kunt dan mede op basis van de huidige rentestanden bepalen welke hypotheek geschikt is voor u. Er zijn tegenwoordig veel verschillende aanbieders van hypotheken, en zij hanteren haast allemaal een ander rentepercentage over een hypotheek. 

Op dit moment, in 2010, zijn de rentetarieven historisch gezien laag. Dit is niet altijd zo geweest. In 1981 bereikte de rentestand een recordhoogte van haast dertien procent. De vijf volgende jaren daalde de rente naar ongeveer zeven procent. De rente bleef toen twee jaar nagenoeg gelijk, maar in 1991 zat de hypotheekrente haast op tien procent. Daarna ging de rente gestaag omlaag tot net onder de vier procent in 2005. Na een geringe stijging van tot net boven de vijf procent in 2008, zakte de rente de komende twee jaar terug naar ergens tussen de vier en vijf procent. 

De hypotheekrente verschilt uiteraard per aanbieder. Maar wat ook meespeelt is de looptijd van de hypotheek. Hoe langer uw rentevaste periode is, hoe hoger over het algemeen de hypotheekrente bedraagt. Daarnaast zijn er hypotheken te verkrijgen met een vaste rente, maar ook met een variabele rente. Bij de variabele rente, kan de rente gedurende de looptijd van uw hypotheek veranderen. 

Op het internet kunt u terugvinden wat de huidige rentetarieven van de verschillende aanbieders zijn. Er zijn diverse websites die vergelijkingen aanbieden, maar laat u hier niet altijd door leiden. Het kan namelijk best zo zijn dat de hypotheekverstrekker met de actuele laagste rentestand minder gunstige voorwaarden hanteert. Het is daarom belangrijk om altijd bij een adviseur na te vragen voor welke hypotheekrente en welke voorwaarden u het beste kunt gaan.