Hypotheek adviseur

Score+13033

Een hypotheekadviseur is een gespecialiseerde assurantietussenpersoon. Hij of zij bemiddelt tussen de klant en de hypotheekverstrekker wanneer er een hypotheek wordt afgesloten. Zijn of haar taak is om alle mogelijkheden die u heeft voor u op een rijtje te zetten. Hij of zij kijkt dan ook welke van de mogelijkheden het beste bij u zou passen en welke aanbieder de beste voorwaarden en het gunstigste aanbod voor u heeft. De hypotheekadviseur helpt ook bij het afsluiten van de hypotheek en de verschillende verzekeringen en eventueel ook nog bij de taxatie. 

Er zijn twee organisaties gestart die de professionaliteit van hypotheekadviseurs willen garanderen en willen verhogen. De Stichting Keurmerk Hypotheekbemiddeling is alleen toegankelijk voor de hypotheekadviseurs die diverse hypotheekaanbieders aanbieden aan de klanten. Zij dienen alle voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen volgens een vast patroon uit te leggen aan de klanten. Ook zijn zij verplicht om de woonlasten die de huizenkoper heeft, te vergelijken met de normen die gelden bij de Nationale Hypotheek Garantie. 

Het is niet zo dat u apart dient te betalen voor de diensten van de hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur ontvangt namelijk commissie van de geldverstrekker. Zo krijgt een hypotheekadviseur bijvoorbeeld twee procent van het hypotheekbedrag wanneer hij of zij u een hypotheek van een bepaalde geldverstrekker af laat sluiten. Het percentage is afhankelijk van de hypotheeksoort en de geldverstrekker. Soms zijn er extra bonussen te verdienen voor de hypotheekadviseurs wanneer zij een bepaalde omzet bereiken. 

Omdat hypotheekadviseurs het natuurlijk slim kunnen bekijken en hun klanten alleen de voor zichzelf best uitpakkende hypotheken kunnen laten afsluiten, zijn hypotheekadviseurs per oktober 2009 verplicht de klant te vertellen hoeveel zij ontvangen voor hun dienstverlening. Zo moet duidelijk zijn hoeveel provisie een hypotheekadviseur krijgt wanneer hij of zij een hypotheek afsluit bij een bepaalde verstrekker. Wat steeds meer voorkomt is dat er een uurtarief of een vast tarief wordt gehanteerd. 

Wanneer u een hypotheek af wilt sluiten, is het dus belangrijk dat u de hypotheekadviseur vraagt naar de provisies die hij of zij gaat ontvangen. En vergeet ook nooit om de financiële bijsluiter te vragen!