Crediteuren

Score+36260

Crediteuren zijn leveranciers (kunnen zowel personen als bedrijven zijn) aan wie een bedrijf nog geld moet betalen omdat de leverancier een bepaald goed of een bepaalde dienst heeft geleverd. Alle crediteuren staan aan de rechterkant van de balans. Een bedrijf gaat er tijdens de boekhouding namelijk van uit dat er betaald gaat worden aan de leverancier door het bedrijf. 

Wat een aanrader is, is om een goede administratie van uw crediteuren bij te houden. Dit kan heel gemakkelijk in een spreadsheet (bijvoorbeeld Microsoft Excel). U zet dan bijvoorbeeld in de eerste kolom neer aan wie u moet betalen, in de tweede kolom hoeveel u moet betalen, in de derde kolom de factuurdatum, in de vierde kolom de uiterste betaaldatum en in de vijfde kolom het factuurnummer. Natuurlijk kunt u zoveel gegevens in de spreadsheet zetten als u zelf wilt. Zorg er altijd voor dat u de crediteuren op tijd betaald, want anders krijgt u te maken met extra kosten. 

Het is aan te raden om de facturen elke week bij te houden. Plan bijvoorbeeld in dat u elke donderdagmiddag de spreadsheet bijwerkt en eventuele betalingen die nog gedaan moeten worden verricht. Probeer te onderhandelen met uw leveranciers om korting te krijgen wanneer u snel betaalt. Als u snel de facturen betaalt, wint u als het ware het vertrouwen van de leveranciers. 

Voor elke factuur die u binnenkrijgt, is het erg belangrijk dat u deze controleert. Er sluipen nogal vaak foutjes in facturen. Controleer dus of uw die dienst of dat product heeft besteld dat staat aangegeven op de factuur en of de prijs klopt met wat is afgesproken. Bent u het niet eens met de factuur, neem dan contact op met het betreffende bedrijf. Stuurt u een brief naar het bedrijf, maak er dan een kopie van. Belt u het bedrijf op, noteer dan op een papier met wie u gesproken heeft, wanneer en hoe laat en wat er gezegd is. 

Hoe beter uw bedrijf gaat lopen, hoe lastiger het kan worden om zelf de crediteurenadministratie bij te houden. Het is verstandig om bij een groeiende omzet en groeiende kosten te zorgen voor goede software en eventueel een boekhouder die de administratie voor u gaat bijhouden. U kunt uw tijd dan besteden aan andere zaken. 

Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de crediteurenadministratie van uw bedrijf goed verloopt en dat u enkel de facturen betaald die echt kloppen.