Autoverzekering

Score+36238

Iedereen die in Nederland of België woont en een auto bezit is verplicht om voor deze auto een verzekering af te sluiten. Er zijn echter veel verschillende soorten verzekeringen waaruit u kunt kiezen. Voor beginnende automobilisten is het vaak niet gemakkelijk om te bepalen welke autoverzekering voor hen het beste is. Daarom worden in de volgende artikel uitgelegd wat de verschillende autoverzekeringen precies inhouden.

Een zogenaamde WA verzekering is een verzekering die de schade dekt die wordt toegebracht aan een persoon of een bezit van een persoon. De schade aan het eigen voertuig wordt echter niet vergoed. Deze verzekering is de meest minimale vorm van verzekering die in Nederland verplicht is. Echter is het een uistekende verzekering voor beginnende bestuurders die net een goedkope auto hebben gekocht of voor mensen die beschikken over een oudere auto omdat de waarde van de auto dan niet al te hoog is. Bovendien wordt bij de overige verzekeringen alleen maar de dagwaarde van de auto uitgekeerd en dit is de meeste geval bij oudere auto niet erg veel.

Een WA-extra of een WA-plus heeft naast de verplichte WA verzekering ook een verzekering voor schade aan uw voertuig die niet door uw toedoen veroorzaakt is. Dus bijvoorbeeld schade aan uw voertuig door brand, diefstal, blikseminslag, hagel of storm. Ook schade die u overhoudt na een botsing met een hert of een konijn worden bij deze verzekeringvorm vergoed. Schade aan uw voertuig die wordt veroorzaak door bijvoorbeeld een botsing met een andere auto wordt in deze verzekeringsvorm niet vergoed.

Het is ook mogelijk om uw voertuig all-risk te verzekeren. Deze verzekering dekt alle schade die tijdens een botsing veroorzaak wordt aan uw voertuig en aan het voertuig van de andere partij. In principe is deze verzekering dus een verplichte WA verzekering maar daarnaast vergoed het ook alle overige schade die u veroorzaakt heeft.